Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłkowa pyszotka"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3287
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3287
Składniki
Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą do uzyskania pulchnej masy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać do żółtek. Do masy porcjami dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać tak, by nie opadła. Ciasto wlać do prostokątnej formy i piec 35 minut w 180 stopniach.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce i uprażyć na małym ogniu, podlewając wodą. Gdy jabłka będą miękkie, maksymalnie zmniejszyć gaz i wsypać galaretki oraz cukier. Mieszać do chwili całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić, a gdy zacznie tężeć – przełożyć na przygotowany wcześniej biszkopt.
Zagotować trzy szklanki mleka z cukrem. Pozostałe zmieszać z budyniowym proszkiem i postępując zgodnie z przepisem na opakowaniu, przygotować budyń.
Kostkę masła ubić mikserem. Nie przerywając mieszania, dodawać do niego po łyżce wystudzony budyń. Kremem posmarować zastygniętą jabłkową warstwę. Ciasto wstawić do lodówki na dwie godziny.Źródło: Twoje Imperium