Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłkowe motyle"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 170
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 170
Składniki
ok. 35 minut
Rozgrzać piekarnik do 200°C (180° z termoobiegiem). Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, cukrem oraz cukrem wanilinowym.
Kostkę do pieczenia Kasia rozpuścić w rondelku. Połączyć z mieszanką suchych składników. Wymieszać dokładnie widelcem, aby powstała kruszonka.
Wyłożone papierem do pieczenia foremki do muffinek wylepić 2/3 kruszonki. Posypać płatkami owsianymi. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry. Włożyć do muffinek po 2-3 kawałki jabłka. Nałożyć pozostałą kruszonkę.
Wstawić do piekarnika. Piec około 35 minut – do zezłocenia.
Muffiny wystudzić, przekroić je na pół. Na talerzu ułożyć je na odwrót, by tworzyły skrzydła motyla. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Za pomocą szprycy cukierniczej udekorować ciastka bitą śmietaną, tworząc korpus motyla. Dołożyć motylowi czułki, czyli czekoladowe pałeczki. Podawać z lodami.Źródło: Życie na gorąco