Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jagodowa tarta lodowa na herbatnikach"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 85
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7788
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 85
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7788
Składniki
Jagody umyj i osusz. Jeśli używasz mrożonych, najpierw rozmroź je w temperaturze pokojowej. 300 g owoców zmiksuj na gładkie piure z sokiem z cytryny i dwiema łyżkami cukru. Formę o wymiarach 24 x 31 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód połóż 15 herbatników. Pozostałe 16 ciastek ustaw wzdłuż ścianek formy.
Całe jaja ubijaj wraz z solą i 150 g cukru mikserem ręcznym przez ok. 6-8 minut, aż powstanie gęsta masa. Następnie ubij śmietanę i delikatnie wmieszaj ją w masę jajeczną. Mieszankę ostrożnie wlej do wyłożonej herbatnikami formy. Sporządzone wcześniej piure jagodowe nałóż kilkoma kleksami na masę i rozprowadź niezbyt dokładnie widelcem, tworząc wzory.
Całość włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej schładzaj przez całą noc). Pozostałe 50 g cukru połącz z 100 ml wody i zagotuj na patelni. Po chwili dodaj 100 g jagód i gotuj jeszcze przez dwie minuty. Powstały sos pozostaw do ostudzenia.
Tartę wyciągnij z lodówki przynajmniej kwadrans przed podaniem. Po wyjęciu jej z formy, udekoruj jagodowym sosem. Ciasto podawaj pokrojone na kawałki. Czas przygotowania: 40 minut.
Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 310 kcal.Źródło: Na żywo