Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jagodzianki z cytrynową nutą"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1043
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1043
Składniki
Mleko podgrzewam, mieszam z łyżeczką cukru, drożdżami i 4 łyżkami mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Pozostałą mąkę przesiewam do miseczki. Wsypuję sól, resztę cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dodaję zaczyn i masło. Zagniatam ciasto. Odstawiam je do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję. Placek kroję na kwadraty o boku ok. 12 cm. Na każdym kładę ok. 2 łyżek jagód. Owoce posypuję cukrem pudrem. Kwadraty składam na pół i mocno zlepiam brzegi. Jagodzianki odstawiam, by ponownie podrosły. Wierzchy smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę ok. 25 minut w temp. 185°C. Ew. przed podaniem posypuję cukrem pudrem.Źródło: Naj