Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jarskie kotleciki"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 68
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 139
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 58
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 68
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 139
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 58
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka z posolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia.
Ostudzone ziemniaki obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce jarzynowej, przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce do mięsa.
Cebulę obierz, op łucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Drobno poszatkuj, dodaj do masy ziemniaczanej. Ser żółty również zetrzyj na tarce (o małych oczkach). Dodaj do ziemniaków, wymieszaj.
Do przygotowanej masy serowo-ziemniaczanej wbij całe jajko, wsyp kaszę mannę. Umyj oraz osusz po kilka gałązek natki i majeranku (lub innych ulubionych świeżych ziół, np.: oregano, tymianku, lubczyku). Oderwij listki z łodyg i drobno je posiekaj. Wsyp do masy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wysyp na talerzyk bułkę tartą. Z przygotowanej masy formuj w dłoniach owalne, lekko spłaszczone kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i ostrożnie wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złocisty kolor (w razie potrzeby, podlewaj olejem).Źródło: Świat kobiety