Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jarzynowe purée"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 196
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 34
...ale pyszny.
Odsłon: 90
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 196
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 34
...ale pyszny.
Odsłon: 90
Składniki
Seler (korzeniowy) obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do garnka z osoloną wodą.
Obrane ziemniaki umyj, pokrój na podobne kawałki co seler i wrzuć do tego samego garnka. Warzywa gotuj na średnim ogniu do miękkości (ok. 20 min).
W tym czasie oczyść marchewki, opłucz. Pokrój je w kosteczkę. Wrzuć do osobnego garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 10 minut.
Groszek (świeży) przebierz, opłucz. Wrzuć do marchewki 5 minut przed końcem gotowania. Warzywa odlej. Jeśli chcesz, możesz ugotowaną marchewkę połączyć z osączonym groszkiem z puszki.
Ugotowane ziemniaki i seler odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia. Następnie przełóż je do miski i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładkie purée.
Do miski z purée wlej kremówkę. Dodaj masło. Całość starannie rozmieszaj. Dopraw do smaku solą oraz przeciśniętym przez praskę lub obranym i drobno posiekanym czosnkiem.
Jarzynowe purée rozłóż na talerze, posyp ziarnami kolorowego pieprzu. Podawaj z marchewką i groszkiem.Źródło: Świat kobiety