Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-10-2013
Wspaniałe ciasto na jesienne chłody!
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 533
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7775
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 533
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7775
Składniki
100 g luźnego masła zmiksowałam z 3/4 szklanki cukru na puszystą masę. Do tego przesiałam 1 i 1/3 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i budyń czekoladowy. Dodałam jajko i pół szklanki śmietany 18%. Wszytko zmiksowałam na gęstą, ciężką masę. Okrągłą foremkę o średnicy 26 cm wysmarowałam margaryną, oprószyłam bułką tartą i wylałam na to ciasto. Piekłam 33 minuty w 200 stopniach z termoobiegiem.
Czas na jabłka i orzechy. 1 kg szarej renety pokroiłam w kosteczkę, przełożyłam do rondelka, obsypałam 2 łyżkami cukru i dusiłam, aż jabłka były ciepłe i zaczęły się delikatnie rozpadać. Czubatą garść orzechów włoskich posiekałam niezbyt drobno i wymieszałam z roztopionym masłem (100g), 2 łyżkami miodu i 100 g cukru.
Kiedy ciasto się podpiekło, wyłożyłam na nie równą warstwę jabłek, na nią warstwę orzechową i piekłam 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.