Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jogurtowy marmurek z sezamkami i śliwkami"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 104
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 104
Składniki
Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki, miąższ pokrój na cząstki. Połowę owoców zalej 200 ml wody. Dodaj miód, anyż i cynamon.
Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8-10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Wtedy dołóż pozostałe śliwki i ponownie całość zagotuj.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw na kilka minut. Z masy śliwkowej usuń anyż oraz cynamon. W ciepłej masie śliwkowej rozpuść spęczniałą żelatynę, odstaw do wystudzenia. Jogurt wymieszaj widelcem z sokiem cytrynowym i 2/3 masy śliwkowej.
Blat biszkoptowy ułóż na spodzie blachy. Na ciasto wylej przygotowany krem. Ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny. Na patelni stop cukier. Wsyp ziarenka sezamu. Dobrze wymieszaj je z karmelem.
Masę rozsmaruj na folii aluminiowej posmarowanej tłuszczem. Kiedy masa stwardnieje, połam ją na kawałeczki. Udekoruj nimi ciasto.
ok. 1 godziny i 15 minut. Chłodzenie ok. 4 godzin. 1 porcja 260 kcalŹródło: Tina