Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowy marmurek z sezamkami i śliwkami

Jogurtowy marmurek z sezamkami i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18994

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Jogurtowy marmurek z sezamkami i śliwkami"

Składniki

  • 1 gotowy blat biszkoptowy
  • 70 dag śliwek (np. odmiany opal)
  • 4 łyżki miodu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 50 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 czubate łyżki ziarenek sezamu
  • 5 łyżek cukru
  • tłuszcz do posmarowania folii
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki, miąższ pokrój na cząstki. Połowę owoców zalej 200 ml wody. Dodaj miód, anyż i cynamon.

  2. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8-10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Wtedy dołóż pozostałe śliwki i ponownie całość zagotuj.

  3. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw na kilka minut. Z masy śliwkowej usuń anyż oraz cynamon. W ciepłej masie śliwkowej rozpuść spęczniałą żelatynę, odstaw do wystudzenia. Jogurt wymieszaj widelcem z sokiem cytrynowym i 2/3 masy śliwkowej.

  4. Blat biszkoptowy ułóż na spodzie blachy. Na ciasto wylej przygotowany krem. Ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny. Na patelni stop cukier. Wsyp ziarenka sezamu. Dobrze wymieszaj je z karmelem.

  5. Masę rozsmaruj na folii aluminiowej posmarowanej tłuszczem. Kiedy masa stwardnieje, połam ją na kawałeczki. Udekoruj nimi ciasto.

  6. ok. 1 godziny i 15 minut. Chłodzenie ok. 4 godzin. 1 porcja 260 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń