Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kakaowe eklerki"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 256
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 457
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 256
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 457
Składniki
ok. 60 minut.
Wiśnie przełożyć na sitko i pozostawić tak, aż rozmarzną i dobrze ociekną. W garnku zagotować 200 ml wody z cukrem, solą i masłem. Do wrzącego płynu wsypać mąkę wymieszaną z kakao i, mieszając, gotować, aż ciasto zbije się w kulę. Zdjąć z ognia. Od razu do ciasta wbić 1 jajko, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Kolejno wbijać pozostałe jajka i ucierać na gładko mikserem.
Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na dwie pokryte pergaminem blachy wyciskać porcje ciasta po ok. 10 cm długości. Zachować duże odstępy, poniewać eklerki mocno wyrosną. Blachy kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec po 20-25 minut. Ciastka wystudzić.
Kwaśną śmietanę utrzeć z cukrem pudrem i wiśniówką. Krem przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania pączków. Do środka każdego eklerka wciskać porcję śmietanowego kremu. Na wierzchu eklerków położyć wiśnie i wycisnąć na nie pozo- stały krem. Ciastka markizy połamać na kawałeczki. Udekorować nimi gotowe eklerki. Można też zrezygnować z markizów, a eklerki posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco