Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kakaowy biszkopt z kremem"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 111
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 111
Składniki
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze 125 g cukru na pianę. Stopniowo dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Następnie łączymy z różnymi rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy na prostokątnej blasze wyłożonej pergaminem 15 minut w 200oC.
Żurawinę namaczamy w soku, aby dobrze napęczniała, a następnie zagotowujemy z 95 g cukru. 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do owoców. Odstawiamy, aby masa zgęstniała.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i łączymy z bitą śmietaną, delikatnie mieszamy. Rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie, studzimy i dodajemy do serowo-śmietanowej masy, mieszamy.
Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę z owocami, a na nią masę serowo-śmietanową. Dekorujemy żurawiną. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Wartość odżywcza porcji 260 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 23 g.Źródło: Rewia