Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kapusta z fasolą i grzybami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Fasolę zalać zimną wodą, zostawić na noc, Następnego dnia zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości (ok. 1 godz.). Posolić dopiero pod koniec gotowania, odcedzić. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na 1 godz. Gotować w tej samej wodzie ok. 30 min, przecedzić (wywar warto zachować do barszczu!).
Kapustę opłukać, poszatkować, zalać 2 szklankami wody, lekko osolić, ugotować.
Zeszklić w rondlu na 3 łyżkach oleju obrane i posiekane cebule z roztartym czosnkiem. Dodać drobno pokrojone grzyby, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego oraz kapustę i fasolę.
Przesmażyć, podlać 100 ml wywaru, doprawić pieprzem, papryką, dusić ok. 15 min.
ok. 90 minut
Jeśli zależy ci na czasie, śmiało użyj fasoli z puszki – wraz z zalewą. Danie będzie lżej strawne, jeśli doprawisz je majerankiem.Źródło: Twoje Imperium