Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karmelizowany flan śmietankowy"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35868
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 141
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 251
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 283
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35868
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 141
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 251
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 283
Składniki
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Czubkiem noża zeskrob rdzeń. Wymieszaj go w garnku razem ze śmietaną. Postaw na ogniu. Wrzuć strączek wanilii i mocno podgrzej.
Gdy śmietana zacznie wrzeć, natychmiast zdejmij ją z ognia i odstaw, aby lekko przestygła. W tym czasie żółtka utrzyj z białym cukrem na puszystą, jasnokremową masę.
Do utartych żółtek wlej po łyżce waniliową śmietankę (strączek wanilii wyrzuć). Za każdym razem mieszaj masę.
Jednocześnie staraj się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący, ale nie puszysty.
Przygotuj 4 żaroodporne foremki. Nalej do nich przez sitko masę śmietanową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100°C. Piecz przez 50 minut.
Deser dobrze wystudź. Wstaw do lodówki. Schładzaj przez 5 godzin. Potem każdą porcję flanu posyp brązowym cukrem.
Ponownie wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grillowania.
Zapiekaj, aż cukier się skarmelizuje i na wierzchu deseru utworzy się chrupiąca, złota skorupka.Źródło: Naj