Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karmelowo-kokosowy sernik bez pieczenia"
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 153
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 156
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 153
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 156
Składniki
Do rondelka wlej wodę, wsyp cukier, wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu aż do uzyskania ciemnozłotego syropu. Rondelek zestaw z ognia. Do gorącego karmelu wlej śmietankę i dodaj masło, wymieszaj (należy to robić ostrożnie, gdyż płyn może pryskać).
Podgrzewaj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje.Ciastka rozdrobnij w blenderze. Dodaj do nich roztopione masło, wymieszaj. Wyłóż masę ciasteczkową na spód tortownicy. Wstaw do lodówki.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, wiórki kokosowe oraz 100 ml sosu karmelowego, zmiksuj. Nie przerywając ucierania, powoli wlej rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksuj.
Na koniec dodaj ubitą śmietanę, delikatnie wymieszaj. Masę wylej na ciasteczkowy spód. Wierzch udekoruj roztopioną polewą czekoladową oraz sosem karmelowym. Wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie