Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karmelowy tort z kruszonką i pomarańczami"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 764
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1809
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 236
Polecam.
Odsłon: 284
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 764
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1809
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 236
Polecam.
Odsłon: 284
Składniki
Rozbij 3 jajka, oddziel żółtka od białek. Utrzyj 10 dag masła z 5 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj żółtka. Połowę mąki pszennej przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy i dolej mleko. Utrzyj całość mikserem. Białka połącz z łyżeczką cukru, ubij na sztywno, a następnie delikatnie domieszaj do ciasta.
Blachę o wymiarach 24 x 24 cm natłuść, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 15 minut.
Twaróg utrzyj ze śmietaną i 5 dag cukru. Dodaj 3 jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Masę serową wymieszaj, a potem rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Ciasto wstaw do piekanrika na kolejne 15 minut.
W tym czasie z pozostałego masła, reszty cukru i jajka zagnieć kruszonkę. Pomarańcze obierz, usuń białą skórkę, z miąższu powycinaj cząstki. Sernik wyjmij z piekarnika. Na wierzchu ułóż pomarańcze. Posyp kruszonką. Piecz jeszcze 30 minut. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem. Podawaj np. z dodatkiem sosu karmelowego.
ok. 1 godziny i 15 minut. 1 porcja 400 kcal.
Będzie faworytem amatorów krówek i kajmaku. Możesz go upiec także z gruszkami. Pamiętaj, że do ciast najbardziej nadają się owoce soczyste, dojrzałe, ale dosyć twarde.Źródło: Tina