Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp nadziewany migdałami"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 538
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 766
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 538
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 766
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
ok. 75 min • Porcja 190 kcal • Koszt porcji ok. 5,90 zł • Przepis dla 4 osób
Karpia oczyść, odetnij głowę, osusz. Obraną cebulę pokrój w kosteczkę, a pieczarki w plasterki
Na 2 łyżkach masła zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i lekko podsmaż. Dopraw solą i pieprzem.
Kajzerki pokrój w kosteczkę, wsyp do misy, polej mlekiem. Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Do kajzerek dodaj żółtka, posiekane migdały, podsmażone pieczarki z cebulą, tarty ser. Wymieszaj, ew. jeszcze dopraw. Na koniec wmieszaj ubitą na sztywno pianę z białek.
Karpia z zewnątrz i w środku natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku i skrop sokiem cytrynowym. Nafaszeruj przygotowanym nadzieniem i zepnij wykałaczkami.
Karpia skrop winem, posmaruj resztą masła, obłóż połamanymi gałązkami tymianku. Piecz na blasze wyłożonej papierem do wypieków ok. 55 minut w 180°C. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.Źródło: Kobieta i życie