Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karp pieczony z migdałami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 206
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 206
Składniki
Dwie cebule oraz 1 cytrynę pokrój w plastry. Karpie umyj, wypatrosz (zostawiając głowy). Następnie ostrym nożem usuń łuski (od ogona w stronę głowy) oraz oczy. Obłóż karpia (z zewnątrz i od środka) plastrami cytryny oraz cebuli, przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby, możesz też na kilka godzin włożyć ją do mleka.
Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, umyj. Pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Warzywa wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Z ryb usuń cebulę oraz plastry cytryny. Wierzch każdego karpia delikatnie natnij nożem, natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz solą oraz pieprzem. Do środka włóż warzywa, zepnij wykałaczkami.
Ryby włóż do żaroodpornego naczynia, wierzch każdej polej roztopionym masłem i wlej wino. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C, od czasu do czasu polewając wierzch ryby sosem z pieczenia. Na około 10 minut przed końcem pieczenia wierzch ryb posyp płatkami migdałowymi. Upieczone karpie przełóż na półmisek. W nacięcia na wierzchu włóż plastry pozostałej cytryny.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie