Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karp smażony z masełkiem ziołowym"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 578
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 916
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 233
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 578
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 916
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 233
Składniki
Karpia oczyść, wypatrosz, opłucz i pokrój na dzwonka. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą. Każdą porcję ryby obtocz w mące.
Zanurz w roztrzepanych jajkach i panieruj w tartej bułce. Rozgrzej olej z dodatkiem łyżki masła. Włóż dzwonka.
Smaż na złoty kolor. Rybę przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na 10–15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C (aby ryba „doszła”).
Resztę masła utrzyj. Wymieszaj z ziołami. Dodaj obrane i roztarte ząbki czosnku. Przypraw solą, pieprzem. Masełko mocno schłodź. Powycinaj z niego kółka. Ułóż je na rybie. Ozdób wg uznania.
40 min; Porcja: 240 kcal; Cena porcji: ok. 3 zł.
<strong>Rada eksperta:</strong>
Aby uniknąć kłopotliwego i czasochłonnego skrobania ryby, najlepiej wybrać karpia z gatunku Lustrzeń. Ma on łuski dosyć duże i łatwe do usunięcia, a do tego jest ich bardzo mało.Źródło: Naj