Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karp w galarecie"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
50 min • Porcja 130 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 6-8 porcji
Karpia skrobię i patroszę.Do garnka wlewam bulion, wrzucam warzywa, gotuję do miękkości razem z przyprawami. Dodaję pokrojonego w dzwonka karpia razem z głową. Gotuję na bardzo małym ogniu ok. 15 minut. Delikatnie wyjmuję rybę z wywaru. Studzę.
Na półmisek wykładam pokrojoną w plasterki marchew, na niej układam karpia, nadając mu kształt ryby. Pomiędzy dzwonka karpia wkładam plasterki cytryny. Do szklanki odlewam trochę bulionu, wsypuję żelatynę, mieszam, aż się całkiem rozpuści, dodaję do reszty bulionu. Podgrzewam, ale już nie gotuję.
Odstawiam do delikatnego stężenia i dopiero zalewam karpia. Dekoruję natką i odstawiam do całkowitego stężenia.
U mnie tradycji musi stać się zadość, więc na Wigilię jest zawsze. Marta Sztabińska z GrajewaŹródło: Kobieta i życie