Do góry

Desery Przepis na:

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 13

Wypróbowany przepis na "Karp w galarecie"

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 1 cytryna
  • puszka groszku
  • 1 seler
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 2 łyżki żelatyny
  • łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżki soli
  • 1 łyżka octu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pęczek pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karpia sprawiam, ale zostawiam głowę, kroję w dzwonka. W płaskim garnku gotuję 2 litry wody z pokrojoną na średnie części włoszczyzną i ziołami.

  2. Dodaję sól, cukier i żelatynę. Do wrzątku wkładam rybę razem z głową, gotuję dwie minuty, odstawiam rybę w chłodne miejsce. Dzwonka schłodzonego karpia wyjmuję, układam na talerzu.

  3. Do przecedzonego wywaru dodaję ocet, mieszam. Wywarem zalewam rybę, dekoruję zieleniną, groszkiem, marchewką, cytryną, wstawiam do lodówki. Dzięki temu, że karp stygnie w rosole, jest bardzo aromatyczny, zwarty i nie rozpada się przy układaniu na półmisku i dekorowaniu.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń