Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karp w galarecie"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 307
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 307
Składniki
Karpia sprawiam, ale zostawiam głowę, kroję w dzwonka. W płaskim garnku gotuję 2 litry wody z pokrojoną na średnie części włoszczyzną i ziołami.
Dodaję sól, cukier i żelatynę. Do wrzątku wkładam rybę razem z głową, gotuję dwie minuty, odstawiam rybę w chłodne miejsce. Dzwonka schłodzonego karpia wyjmuję, układam na talerzu.
Do przecedzonego wywaru dodaję ocet, mieszam. Wywarem zalewam rybę, dekoruję zieleniną, groszkiem, marchewką, cytryną, wstawiam do lodówki. Dzięki temu, że karp stygnie w rosole, jest bardzo aromatyczny, zwarty i nie rozpada się przy układaniu na półmisku i dekorowaniu.Źródło: Rewia