Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka.

Karpatka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 9274

Dodano:

Odsłon: 6481

Jedno z ulubionych ciast Mojego Męża,uwielbiam :-) Jedyny minus taki,że znika w locie...

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Ciasto Parzone:
  • 1 szkl.wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 5 jajek L
  • szczypta soli i proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 3 budynie waniliowe(po 40 g paczka)
  • 6 łyżek cukru
  • 1 litr mleka
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę,wrzucić masło pokrojone na mniejsze kawałki,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia wsypać mąkę przesianą przez sitko i z powrotem postawić na średni ogień cały czas szybko mieszając,do momentu powstania gęstego,jednolitego ciasta ok.2-3 min.
    Pozostawić do wystudzenia,do letniego ciasta kolejno wbijać jajka,szczyptę soli i proszku do pieczenia,zmiksować na jednolite ciasto,podzielić na 2 części.
    Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia,następnie cieniutko rozsmarować ciasto ,wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na pół godz.

    Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu,przykryć folią spożywczą i pozostawić do wystudzenia.
    Miękkie masło utrzeć mikserem na puch,dodawać po jednej łyżce budyniu w temp.pokojowej cały czas miksując.
    Gotowy krem rozsmarować na połowie ciasta,przyłożyć drugim ciastem i gotowe,gotową karpatkę można posypać cukrem pudrem lub zrobić esy floresy z polewy czekoladowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 02 stycznia Mmmm...narobiłaś mi ochoty,jak ja dawno nie piekłam...świetna:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 02 stycznia Pyszna karpatka, chodzi za mna juz od jakiegos czasu :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 stycznia Jak się mieszka w Karpatach, to nie sposób obojętnie przejść obok tego ciacha ;)
Po prostu pychotka na maxa :) Robiła ją babcia, mama, teraz siostra, bo ja nie mam specjalistą od słodkości ;p
Nie sposób przestać jej jeść, no chyba, że już się przesłodzimy :D
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń