Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karpatka z kremem kawowym"
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 103
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 76
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 470
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 103
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 76
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 470
Składniki
ok. 90 minut.
W garnku zagotować 250 ml wody razem ze szczyptą soli i masłem. Wsypać mąkę pszenną i, energicznie mieszając, gotować, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Wtedy zdjąć je z ognia i natychmiast zmiksować z jednym jajkiem. Odstawić do wystudzenia na około 10 minut. Kolejno wbijać pozostałe jajka, wsypać proszek do pieczenia i ucierać na gładko mikserem.
Dwie jednakowe prostokątne blachy przykryć pergaminem. Na każdej rozsmarować połowę przygotowanego ciasta. Blachy kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec po około 20 minut.
Na mocno rozgrzaną patelnię wsypać cukier, stopić go na jasny karmel. Kawę rozpuszczalną wymieszać z 250 ml (pełna szklanka) wrzącej wody. Dolać do karmelu, gotować około 10 minut. Wiśnie osączyć na sitku.
W garnku zagotować 600 ml mleka razem ze śmietaną kremówką oraz syropem kawowo-karmelowym. Pozostałe mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się płynu. Gotować, aż masa zgęstnieje. Dodać do niej żółtka oraz wiśnie, dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce.
Upieczone i wystudzone placki przełożyć przygotowanym kremem. Karpatkę schładzać przynajmniej 30 minut w lodówce. Przed podaniem poprószyć cukrem pudrem. Pokroić na porcje i udekorować karmelowymi ozdobami.Źródło: Życie na gorąco