Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kasza z grzybami"
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 278
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 37
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 746
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 155
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 47
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 278
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 37
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 746
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 155
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 47
Składniki
Tę potrawę przygotowuję zawsze w Wigilię przed południem. Po ugotowaniu, gdy kasza jest już miękka, garnek szczelnie owijam kocem i wkładam pod poduszki, gdzie czeka na pierwszą gwiazdkę.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Namoczone grzyby wyławiamy i dodajemy do kaszy. Delikatnie zlewamy wodę spod grzybów, tak by cały osad pozostał na dnie.
Dodajemy masło. Uzupełniamy wodę do poziomu 2 cm powyżej warstwy kaszy. Solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Uważamy, żeby kasza się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Gotową kaszę podajemy z wiórkami chłodnego masła.
Czas przygotowania: 20 min 30 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień