Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kasza z pieczarkami"
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 185
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7973
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 185
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7973
Składniki
Kaszę wsyp na sito, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 3 szklanki wody. Dodaj sporą szczyptę soli oraz łyżkę oleju. Przykryj, doprowadź do wrzenia.
Na wrzątek wrzuć kaszę, zamieszaj. Ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem 15-20 minut. Garnek zdejmij z ognia. Pozostaw kaszę pod przykryciem na kolejne 15 minut, aby wchłonęła cały płyn.
Do osobnego garnka z osolonym wrzątkiem wsyp zamrożony groszek. Ogrzewaj 8 minut. Odlej na sicie. Przelej zimną wodą, osącz.
Marchewki oczyść, pokrój w zapałkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę poszatkuj. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Opłucz i osusz kilka gałązek natki. Oderwij listki z gałązek, odłóż do ozdoby.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć marchewkę. Smaż, mieszając, 3-5 minut. Dodaj poszatkowaną cebulę, a po chwili pieczarki. Smaż razem jeszcze 8 minut.
Przygotowane na patelni połącz z kaszą i zielonym groszkiem. Wymieszaj starannie, w razie potrzeby podgrzej. Dopraw solą i pieprzem, ozdób natką.Źródło: Świat kobiety