Do góry

Desery Przepis na:

Kawowa pianka z jeżynami

Kawowa pianka z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Kawowa pianka z jeżynami"

Składniki

  • 16–18 podłużnych biszkoptów
  • 60 dag jeżyn
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 7 łyżek kawy cappuccino w proszku
  • 6-7 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 4–5 łyżek konfitury z owoców leśnych (np. jagodowej)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw, aby spęczniała. Następnie dolej do niej 1/3 szklanki wrzącej wody i rozpuść, mieszając.

  2. Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Ubij na sztywno. Kawę rozpuść w odrobinie wrzątku. Dodaj do bitej śmietany. Dolej likier. Wymieszaj. Masę ostrożnie połącz z wystudzoną żelatyną.

  3. Jeżyny przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz. Połowę owoców dodaj do tężejącego kremu. Przełóż go do tortownicy z wysokim brzegiem. Wstaw do lodówki na 6 godzin.

  4. Stężałą piankę wyjmij z tortownicy. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nią biszkopty (z jednej strony). Obłóż nimi brzeg ciasta. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki. Przed podaniem wierzch pianki udekoruj odłożonymi owocami.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń