Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kawowe puchary"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Kremówkę (najlepiej 36 proc.) wlej do rondelka i zagotuj z 1-2 łyżkami cukru kryształu oraz z łyżką zmielonej kawy. Zdejmij z ognia, po ostygnięciu wstaw do lodówki. Pozostaw na noc.
Następnego dnia utrzyj twarożek kanapkowy (lub zmielony w maszynce biały ser) razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, dodając połowę kompotu wiśniowego (możesz też użyć soku).
Pozostały kompot wraz z owocami rozlej do czterech szklanych pucharków lub szklanek. Na warstwie wiśni z kompotu rozłóż krem przygotowany z twarożku.
Schłodzoną przez noc w lodówce kawową śmie tanę ubij na sztywno, dodaj likier kawowy do smaku. Powstałą bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciśnij dekoracyjnie do przygotowanych pucharków. Gotowy deser ozdób słodkimi wafelkami, ziarenkami kawy i listkami melisy cytrynowej.
czas ok. 30 min; porcja – 390 kcal, cena 3,20 złŹródło: Świat kobiety