Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kawowo-migdałowy przekładaniec"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 488
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1319
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 488
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1319
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Składniki
Mak zalej wrzątkiem. Gotuj 15 minut na małym płomieniu. Odstaw do wystudzenia. Dokładnie osącz.
Masło utrzyj z białym cukrem. Kolejno wbij jajka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy. Zmiksuj. Zimny mak zmiel trzykrotnie. Wymieszaj z brązowym cukrem, kawą rozpuszczoną w odrobinie wody, likierem i mielonymi migdałami.
Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj 1/3 ciasta i przykryj połową masy makowej. Na tym ponownie rozsmaruj 1/3 ciasta. Wyłóż resztę masy makowej i resztę ciasta.
Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piecz 60 min. Po wystudzeniu ciasto oblej polewą lub lukrem i udekoruj pokrojonymi pralinkami. Ew. posyp makiem.
90 min (bez czasu studzenia maku) Porcja: 330 kcal.Źródło: Naj