Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kawowy piernik z wiśniowym lukrem"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 153
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 153
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Składniki
Miód przełóż do garnka. Dodaj do niego brązowy cukier oraz masło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą i dobrze połączą. Wtedy dolej kawę. Jeszcze chwilę razem podgrzej. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Rodzynki przebierz, wymieszaj z wiśniami. Mąkę wymieszaj z przyprawą do pierników, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Potem przesiej do miseczki. Sodę rozpuść 2-3 łyżkach zimnej wody, dodaj do sypkich składników. Następnie wlej miód z cukrem, masłem i kawą. Wbij jajka. Dołóż rodzynki z wiśniami. Dobrze wymieszaj.
Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. godziny. Wystudź.
Lukier przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Potem dolej do niego wiśniówkę, wymieszaj i oblej gotowe ciasto. Piernik odstaw do ostygnięcia.Źródło: Tina