Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Keks czekoladowy z winogronami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
ok. 105 minut.
Winogrona umyć, osuszyć, oderwać od gałązek. Połamać na kawałki 25 dag mlecznej czekolady. Stopić ją w gorącej kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejno wbijać jajka. Potem porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać stopioną czekoladę oraz rum. Do ciasta delikatnie wmieszać winogrona.
Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką podłużną foremkę (11x30 cm, poj. 2 litry). Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Potem wystudzić i ostrożnie wyjąć z foremki.
Pozostałą mleczną czekoladę oraz białą czekoladę stopić – osobno. Wystudzone ciasto oblać ciemną i zaraz potem białą czekoladą. Obie polewy delikatnie przemieszać widelcem, żeby powstał dekoracyjny wzorek.
Porcja: 390 KCAL.
Zamiast winogron do ciasta możemy wziąć suszoną żurawinę (uprzednio namoczoną w soku wiśniowym), borówki amerykańskie albo jagody (także mrożone).Źródło: Życie na gorąco