Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Keks z białek pod pierzynką"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1307
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 60
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1307
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 60
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
Masło stop w rondelku. Odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami oraz cynamonem. Wsyp pokrojone rodzynki i orzechy.
Białka (dobrze, by były wcześ niej schłodzone) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem na wolnych obrotach.
Delikatnie mieszając łyżką ubitą pianę, dodawaj stopniowo przesianą mąkę i przestudzone masło. Jeszcze raz wymieszaj. Ciasto przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz 45-50 minut w 180 st. do tzw. suchego patyczka. Ostudź.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dosypując cukier. Cytrynę sparz, z połowy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Sok dodaj do śmietany, wymieszaj. Posmaruj nią zimny keks. Ułóż orzechy, posyp skórką.Źródło: Tina