Do góry

Desery Przepis na:

Keto ciasto limonkowe (Paleo, LowCarb)

Keto ciasto limonkowe (Paleo, LowCarb)

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 39

Dodano:

Odsłon: 717

Pyszny, odświeżający w smaku wypiek, który przywodzi na myśl letnie dni. Keto ciasto limonkowe to eksplozja smaku i bogactwo kokosa. A kokos to przecież źródło zdrowych tłuszczy tak cenione na diecie ketogenicznej. Przepis oraz więcej pomysłów na pyszne dania znajdziesz na blogu.

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżki erytrytolu czubate
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g rafinowanego oleju kokosowego
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (cream of tartar)
  • 1 awokado
  • 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 50 ml soku z limonki
  • 160 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 10 kropli stewii w płynie
  • 1 łyżeczka żelatyny lub agaru (w wersji wegetariańskiej)
  • 5 g wiórków kokosowych
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt kokosowy

    Jajka w temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę, a gdy już się dobrze napowietrzy dosypać erytrytol (po łyżce na raz). Olej kokosowy rozpuścić i dolewać cienkim strumieniem do masy. Na koniec wsypać mąkę kokosową wymieszaną z solą i cream of tartar i lekko zamieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15- 20 minut aż do zrumienienia.

  2. Krem limonkowy

    W międzyczasie przygotować krem blendując na gładką masę awokado razem z mlekiem kokosowym, jogurtem kokosowym, sokiem z limonki oraz stewią. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, po czym dodać łyżkę wrzątku i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do masy limonkowej i jeszcze raz zblendować, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Powstały krem wylać na ostudzony biszkoptowy spód i włożyć do lodówki na minimum 1 h do stężenia. Wiórki podprażyć na suchej patelni i wyłożyć na stężałą masę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń