Desery Przepis na:
Keto ciasto limonkowe (Paleo, LowCarb)

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 39
Dodano: 23.10.2019
Odsłon: 717
Składniki
- 3 jajka
- 2 łyżki erytrytolu czubate
- 30 g mąki kokosowej
- 30 g rafinowanego oleju kokosowego
- 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
- 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (cream of tartar)
- 1 awokado
- 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
- 50 ml soku z limonki
- 160 g gęstego jogurtu kokosowego
- 10 kropli stewii w płynie
- 1 łyżeczka żelatyny lub agaru (w wersji wegetariańskiej)
- 5 g wiórków kokosowych
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Biszkopt kokosowy
Jajka w temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę, a gdy już się dobrze napowietrzy dosypać erytrytol (po łyżce na raz). Olej kokosowy rozpuścić i dolewać cienkim strumieniem do masy. Na koniec wsypać mąkę kokosową wymieszaną z solą i cream of tartar i lekko zamieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15- 20 minut aż do zrumienienia.
-
Krem limonkowy
W międzyczasie przygotować krem blendując na gładką masę awokado razem z mlekiem kokosowym, jogurtem kokosowym, sokiem z limonki oraz stewią. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, po czym dodać łyżkę wrzątku i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do masy limonkowej i jeszcze raz zblendować, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Powstały krem wylać na ostudzony biszkoptowy spód i włożyć do lodówki na minimum 1 h do stężenia. Wiórki podprażyć na suchej patelni i wyłożyć na stężałą masę.
Komentarze do przepisu (0)