Do góry

Desery Przepis na:

Keto delicje (Paleo, LowCarb, LCHF)

Keto delicje (Paleo, LowCarb, LCHF)

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 39

Dodano:

Odsłon: 8010

Pyszne ciasteczka z galaretką owocową oblane czekoladą. Brzmi na zakazane na diecie niskowęglowodanowej? Nic z tych rzeczy - wypróbujcie te keto delicje, a zobaczycie, że wilk może być syty, a owca cała... ???? Przepis oraz więcej pomysłów na pyszne dania znajdziesz na blogu.

Składniki

  • 100 ml soku z wiśni 100 %
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 2 łyżeczki żelatyny (płaskie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskiej)
  • 50 g czekolady gorzkiej (najlepiej 100% kakao lub niskowęglowodanowej)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Galaretka wiśniowa

    Sok z wiśni dość mocno podgrzać (ale nie gotować). Zdjąć z ognia, wsypać erytrytol i wymieszać aż do rozpuszczenia. Na koniec posypać po wierzchu żelatyną i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Przelać do niewielkich foremek na babeczki lub muffiny (średnica spodu musi być mniejsza niż tych, które używamy do ciastek). Wstawić do lodowki na ok. 15 minut do stężenia.

  2. Ciastka

    Masło rozpuścić, dodać jajko i zmiksować dodając erytrytol aż do uzyskania puszystej masy. Na koniec dodać pozostałe suche składniki i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec w formie do muffinów wlewając do każdego otworu 1/8 masy (ok. łyżeczkę) przez ok. 12- 15 minut (aż do lekkiego zrumienienia).

  3. Polewa

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na niewielkim ogniu. Lekko ostudzić. Układać galaretki wiśniowe na ciastku i polać z obu stron rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń