Do góry

Desery Przepis na:

Kinder Pingui

Kinder Pingui

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 88314

Delikatne ciasto,z pewnością ucieszy dzieci.

Składniki

  • NA BISZKOPT: -4 jajka
  • -3 łyżki mąki
  • -4 łyżki cukru
  • -1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NA MASĘ:
  • -0,5 litra śmietany kremówki
  • -2 "śmietan-fixy"
  • -4 łyżki cukru pudru
  • NA GLAZURĘ CZEKOLADOWĄ: -20 dag czekolady
  • -1/4 kostki margaryny
  • -2-3 krople oleju
  • 4 łyżki wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Później (wciąż ubijając) dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać w oddzielnej miseczce z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy po 1 łyżce, mieszając ręcznie (pod żadnym pozorem przy pomocy miksera!!!). Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich upiec w blaszce o wymiarach 25x36 cm, w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach powinny być gotowe. Uwaga! Proszę nie przerażać się,że ciasto wyszło cienkie! W tym właśnie tkwi jego urok MASA: Kremówkę schłodzić, a później ubić na sztywno z cukrem pudrem i "śmietan-fixami". GLAZURA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Wystudzić. TERAZ WYSTARCZY TYLKO... Na pierwszy biszkopt nałożyć połowę masy. Ładnie wyrównać i rozsmarować na niej połowę glazury. Odstawić w zimne miejsce do czasu, aż zastygnie i stwardnieje. Wówczas nałożyć na nią pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem. Polać pozostałą glazurą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

JustynaL 01 marca 2009 mniam, wyszlo pyszne ;) ... tylko, ze na 2 biszkopcie zrobil mi sie zakalec

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewa26 28 lutego 2009 ten poikarnik otwierac po uplywie 15 i potemdalej piec

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń