Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kisiel żurawinowy"
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 897
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 36
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 82
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 64
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 897
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 36
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 82
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 64
Składniki
Żurawiny rozgnieść w misce, zalać wodą, dodać cynamon i goździki, zagotować. Przecedzić, usunąć korzenie, przetrzeć przez sito (powinno być 5 szklanek płynu).
Wlać do rondelka 4 szklanki (jedną zostawić), dosłodzić wedle gustu, zagotować.
Wsypać mąkę kartoflaną do pozostawionej szklanki płynu, wymieszać.
Wlać roztwór do rondla z gotującym się płynem, cały czas energicznie mieszając, by nie potworzyły się grudy.
Kisiel wlać do naczynia wcześniej przepłukanego zimną wodą i wysypanego cukrem.
Studzić w chłodnym miejscu, a gdy stężeje, wyłożyć na półmisek. Podawać z cukrem i śmietanką.Źródło: Życie na Gorąco Retro