Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, którego nie trzeba nikomu przedstawiać :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Ciasto: Wodę i margarynę zagotować. Następnie dodać mąkę, cały czas mieszając by masa nie przypaliła się. Po chwili zdjąć masę z ognia i odstawić ją do ostudzenia. Po przestudzeniu stopniowo dodać do masy po 1 jajku – ciągle mieszając. Dodać też proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Piec w nagrzanym piekarniku do 200*C przez ok. 20 minut.
2. Krem: Mąki wymieszać z niewielką ilością zimnego mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrami. Mąki z mlekiem wlać do gotującego się mleka z cukrem. Masę zagotować, mieszając aby się nie przypaliła. Ugotowany budyń pozostawić do wystudzenia. Masło roślinne porządnie ucieramy. Następnie dodajemy ostudzony budyń po jednej łyżce do utartego masła. Na koniec dodajemy 2 łyżki spirytusu
3. Przełożenie ciasta: Na dół kładziemy jedną warstwę ciasta. Następnie smarujemy je kremem budyniowym i przykrywamy 2 częścią ciasta lekko przygniatając. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).