Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Klasyczny makowiec w polewie z czekolady"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 535
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 84
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7784
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 535
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 84
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7784
Składniki
Świeże drożdże pokrusz do miski, rozetrzyj z 1 łyżką cukru oraz ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Dodaj 10 dag mąki, wymieszaj. Rozczyn przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj utarte z połową szklanki cukru żółtko, jedno całe jajko, resztę mąki oraz 10 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
W tym czasie mak przelej wrzątkiem na sicie, odcedź, a następnie trzykrotnie zmiel. Dodaj resztę rozpuszczonego masła, pozostały cukier, miód oraz bakalie (część orzechów odłóż do dekoracji). Przygotowane smaż, mieszając, ok. 10 min. Przestudź, połącz ze sztywną pianą ubitą z dwóch białek.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, rozsmaruj masę makową, zroluj. Włóż do podłużnej formy (keksówki), odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 minut w 200 st. Ozdób czekoladą, lukrem i posiekanymi orzechami.
Czas ok. 100 min; porcja – 310 kcal, cena 1,20 zł.Źródło: Świat kobiety