Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Klementynkowa tarta tatin"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32504
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1161
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 423
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32504
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1161
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 423
Składniki
ok. 45 minut
Klementynki obrać, usunąć białą skórkę. Cukier wsypać na mocno rozgrzaną patelnię. Dolać 3-4 łyżki wody i stopić na jasny karmel. Zdjąć z ognia. Foremkę (śr. 24 cm) posmarować tłuszczem. Masło stopić, wymieszać z karmelem i od razu rozsmarować na dnie przygotowanej foremki. Klementynki pokroić w plasterki i rozłożyć na karmelu.
Masło utrzeć ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Wbić jajko. Porcjami wsypywać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dołożyć twaróg. Porcjami wlewać olej i mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na placek o śr. 26 cm i ułożyć na warstwie owoców. Lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 20-25 minut.
Upieczone ciasto krótko przestudzić w foremce, potem foremkę przewrócić do góry dnem i wybić ciasto na paterę. Posypać je grubym cukrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Źródło: Życie na gorąco