Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Klopsiki w białym sosie"
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 22
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1023
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 336
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 22
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1023
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 336
Składniki
Mięso mielone przełóż do miski. Połówkę obranej cebuli bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa razem z jajkiem. Wsyp tyle bułki tartej, by z masy dało się formować klopsy.
Przygotowaną masę mięsną dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Zwilżonymi dłońmi formuj małej klopsy.
W rondlu zagotuj rosół (możesz też użyć bulionu drobiowego z kostki). Na wrzątek wrzuć klopsy. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut. Na koniec zmniejsz ogień i wlej słodką śmietankę. Jeszcze chwilę razem ogrzewaj.
Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Umyj i posiekaj kilka gałązek ulubionych ziół (szczypiorku, koperku lub natki). Dodaj do potrawy tuż przed podaniem.Źródło: Świat kobiety