Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kokosowy sernik"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 216
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34518
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 216
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34518
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę ze szczyptą soli. Dodaj 8 dag cukru, jedno całe jajko, skórkę otartą z połówki sparzonej cytryny oraz zimne masło. Energicznie zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, aby się dobrze schłodziło.
Z ciasta odetnij 1/3, odłóż. Resztę rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. Wylep nim spód tortownicy. Odłożone ciasto rozwałkuj, tworząc pasek o długości odpowiadającej obwodowi tortownicy. Utwórz z niego rant.
Ser zmiel trzykrotnie, zmiksuj z 10 dag cukru. Dodaj trzy żółtka, skórkę i sok z połowy cytryny oraz wiórki kokosowe. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem, wmieszaj do masy serowej. Przełóż do formy. Piecz 50 min w 150 st.
Sernik wystudź w formie. Owoce umyj, wydryluj. Galaretkę przygotuj wg przepisu, dodaj dżem. Mieszaj do rozpuszczenia. Polej ciasto, obłóż owocami.
12 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 430 kcal, cena 1,80 zł.Źródło: Świat kobiety