Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kołacz makowy ze śliwkami"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 620
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1832
Polecam.
Odsłon: 5671
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 620
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1832
Polecam.
Odsłon: 5671
Składniki
Przygotuj zaczyn z drożdży, 2 łyżek mleka i łyżki cukru. Do miski przesiej mąkę ze szczyptą soli. Odłóż 5 dag cukru i 100 mleka. Resztę dodaj do mąki razem z jajkiem i żółtkiem, rozpuszczonym masłem oraz zaczynem. Zagnieć ciasto. Odstaw na godz.
Odłożone mleko gotuj z makiem 15 min, dodaj powidła i resztę cukru, połącz. Ciasto rozwałkuj, posmaruj masą makową, zroluj. Ułóż roladę spiralnie w natłuszczonej formie, między ciasto włóż wypestkowane śliwki. Piecz 45 min w 180 st.
10 porcji, czas 90 min; porcja – 340 kcal, cena 1,10 zł.Źródło: Świat kobiety