Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto proste lecz niebanalne:) Smaczna i szybka w wykonaniu babeczka, którą robię od lat. Z tym, że tym razem podkoloryzowana dla efektów wizualnych:)
Margarynę roztopić i przestudzić.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę, ucieramy. Na końcu dodajemy aromat i miksujemy jeszcze chwilę.
Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część pozostawiamy jasną, do drugiej części (mniejszej od pozostałych dwóch) dodajemy barwnik czerwony i miksujemy chwilę, natomiast do trzeciej odrobinę barwnika niebieskiego i również chwilę miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobiną tartej bułki. Na spód wylewamy ciasto jasne, na to czerwone, a na górę niebieskie.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).
Podczas pieczenia ciasto jasne wypłynie na wierzch, a środek zrobi się kolorowy.
Mój syn jak to zobaczył, zrobił wielkie wow:) Niby zwykła babka, ale jednak niezwykła:)
Najlepsza babka piaskowa, jaka kiedykolwiek zrobilam, ulubiona babka mojego m...
Odsłon: 26524
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 188
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 180
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 27
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 61
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 188
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 180
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 27
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 61
Składniki
Margarynę roztopić i przestudzić.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę, ucieramy. Na końcu dodajemy aromat i miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część pozostawiamy jasną, do drugiej części (mniejszej od pozostałych dwóch) dodajemy barwnik czerwony i miksujemy chwilę, natomiast do trzeciej odrobinę barwnika niebieskiego i również chwilę miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobiną tartej bułki. Na spód wylewamy ciasto jasne, na to czerwone, a na górę niebieskie. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).
Podczas pieczenia ciasto jasne wypłynie na wierzch, a środek zrobi się kolorowy. Mój syn jak to zobaczył, zrobił wielkie wow:) Niby zwykła babka, ale jednak niezwykła:)
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Desery
Najprostsze ciasto bez pieczenia z truskawkami
Desery
Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 34
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Kto nie lubi gofrów? Smakują wyjątkowo z sezonowymi owocami, choć gofry z teg...
Odsłon: 37