Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kolorowa i chrupiąca sałatka z papryki"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 189
Polecam.
Odsłon: 894
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 199
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9307
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 189
Polecam.
Odsłon: 894
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 199
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9307
Składniki
czas ok. 20 min; porcja – 170 kcal, cena 2,80 zł
Mieszankę sałat opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej suszarce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na kawałki.
Czerwoną fasolkę osącz na sicie, przelej zimną wodą. Pozostaw do ocieknięcia. Strąki papryk umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ paprykowy pokrój w cienkie krążki lub w paseczki.
Odcedź na sicie małe kolby marynowanej kukurydzy, przekrój je na połówki. Cebulę obierz, poszatkuj. Ułóż na sicie, przelej wrzątkiem, by straciła ostry smak, a potem zimną wodą.
Na sos wymieszaj olej z sokiem cytryny. Dopraw go do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W dużej misie (lub czterech małych salaterkach) ułóż liście sałat. Porozkładaj dekoracyjnie papryki, kukurydzę i fasolę. Dodaj cebulę. Gotową sałatkę polej sosem.
Tanią o tej porze roku paprykę możesz zamrozić. Umyj ją, osusz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Po rozmrożeniu używaj do sosów, zup, leczo i gulaszów.Źródło: Świat kobiety