Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kolorowa terrina z warzywami"
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 260
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 32
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 729
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 135
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 38
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 260
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 32
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 729
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 135
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 38
Składniki
Ser dwukrotnie przepuść przez maszynkę. Ogórki umyj. Obieraczką do warzyw pokrój jeden wzdłuż na cienkie, długie plastry. Posyp solą i odłóż. Drugi ogórek obierz ze skórki, przetnij na pół, usuń pestki i posiekaj.
Dodaj do tego zmielony ser, ubitą na sztywno śmietanę i pół pęczka posiekanego koperku. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Żelatynę rozpuść w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszaj ją z masą serową i ubitym na pianę białkiem.
Pomidory umyj, zanurz na minutę we wrzątku i zdejmij z nich skórkę. Przekrój je na plastry i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Rzodkiewki umyj i drobno posiekaj. Połowę masy połącz z pomidorami i rzodkiewkami, resztę wymieszaj z posiekaną miętą.
Podłużną formę keksową wyłóż folią spożywczą. Na niej ułóż opłukane i osączone na sicie paski ogórka, tak aby jeden lekko zachodził na drugi, a ich brzegi zwisały poza formę. Obie masy umieść w formie ukośnie. Przykryj plastrami ogórków, dociśnij.
Wstaw na noc do lodówki. Terrinę odwróć, wyłóż na talerz. Udekoruj listkami mięty i podawaj z żytnim chlebem.
Terrinę możesz zrobić z gotowego mielonego sera z dodatkiem szczypioru, czerwonej papryki i rzodkiewki. Jest znakomitą przystawką na lekki wiosenny lunch.Źródło: Olivia