Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kolorowe choineczki"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 220
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 160
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 171
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 495
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 220
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 160
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 171
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 495
Składniki
Masło rozpuszczam z miodem. Odstawiam do wystygnięcia. Na stolnicę przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaję jajka, cukier puder, przyprawę do pierników, drożdże i przestudzone masło z miodem.
Wszystkie zagniatam i, podsypując mąką, wyrabiam elastyczne ciasto. Na co najmniej godzinę wkładam do lodówki.
Na lekko poprószonej mąką stolnicy wałkuję partiami ciasto na grubość 2–3 cm. Foremkami wykrawam dowolne kształty (tym razem użyłam foremek różnej wielkości w kształcie płatków śniegu).
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180oC. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Układam pierniki, zachowując odstępy. Piekę około 12 minut.
Wystudzone ciastka smaruję białym lub zielonym lukrem. Układam jedne na drugich, poczynając od największych. Czubki choinek zdobię najmniejszymi ciasteczkami, tworząc gwiazdki. Dekoruję perełkami cukrowymi.
Wartość odżywcza jednej sztuki 229 kcal Białko 8,8 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 79 g
Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej sztuki około 1,40 zł
<strong>Agnieszka Rybak, Pruszcz Gdański</strong>Źródło: Rewia