Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kopiec z jagodami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 56
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 127
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 45
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 56
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 127
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 45
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z 4 łyżkami wody oraz szczyptą soli. Dalej ubijając, dodaj cukier (2 łyżki odłóż) i żółtka. Wmieszaj mąkę, proszek budyniowy, 2 łyżki kakao oraz proszek do pieczenia.
Spód tortownicy wyłóż pergaminem. Wlej masę biszkoptową, wyrównaj wierzch. Piecz 20-25 minut w temp. 180 st. Biszkopt pozostaw w formie na 10 minut, wyjmij i ostudź.
Kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru oraz cukrem waniliowym i zagęszczaczem do bitej śmietany. Jagody przebierz, opłucz i osusz. Wmieszaj delikatnie do masy śmietanowej.
Ostudzony biszkopt włóż do miski, obetnij wystające brzegi i bardzo drobno je pokrusz lub zmiksuj. Na biszkoptowy placek wyłóż masę śmietanową z jagodami. Miskę wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij deser na talerz (do góry dnem). Obsyp pokruszonym biszkoptem.
Czas przygotowania ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 1,30 zł