Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Korzenne pierniczki"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 86
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 87
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 86
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 87
Składniki
Miód wlej do rondla, dodaj smalec i cukier. Dorzuć sproszkowane lub utłuczone w moździerzu przyprawy korzenne. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, mieszając, aż się rozpuszczą. Następnie masę ostudź.
Drewnianą łyżką połącz ją z wsypywaną partiami przesianą mąką pszenną oraz solą. Dodaj jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, po czym starannie wszystko zagnieć. Ciasto powinno być kleiste.
Zagniecione ciasto przełóż do dużej miski (najlepiej kamionkowej), zakryj górę naczynia kuchenną ściereczką, owiń folią i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni (ale ciasto pierniczkowe może dojrzewać dłużej, nawet 4-5 tygodni).
Gdy minie czas dojrzewania, wystaw ciasto z zimna i wnieś np. do kuchni, by stało się nieco cieplejsze (będzie je łatwiej wałkować). Następnie nabieraj porcje ciasta i wałkuj je na grubość około 3-4 mm, oszczędnie podsypując mąką.
Z rozwałkowanego ciasta wycinaj pierniczki dowolnych kształtów, po czym układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, które pozwolą im trochę wyrosnąć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180°C i piecz ok. 10-15 minut (zależnie od wielkości, grubości itd).
Rada: Jeśli pierniczki będziesz przechowywać dłużej, nie ozdabiaj ich po upieczeniu. Dekoracja najlepsza jest świeża, zrób ją parę dni przed świętami.Źródło: Świat kobiety