Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Korzenne pierniczki z lukrem"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32571
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 51
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 928
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 333
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32571
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 51
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 928
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 333
Składniki
Miód wlej do rondla, dodaj smalec i cukier. Dołóż sproszkowane lub utłuczone przyprawy. Podgrzewaj, mieszając, aż się połączą. Ostudź.
Połącz masę z wsypywaną partiami przesianą mąką z solą. Dodaj jajka, sodę rozpuszczoną w mleku i zagnieć. Ciasto powinno być kleiste. Przełóż do dużej misy, zakryj ściereczką, owiń folią i ustaw w chłodzie na min. 2-3 dni (ciasto może dojrzewać nawet 2 tyg.).
Porcjami rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. Wytnij różne pierniczki, zrób otworki, ułóż na blasze na papierze do pieczenia. Piecz w 180°C i ok. 10-15 min. Udekoruj lukrem, cukierkami itp.
Jeśli pierniczki będziesz przechowywać dłużej, nie ozdabiaj ich od razu po upieczeniu. Zrób to tuż przed świętami.Źródło: Świat kobiety