Do góry

Desery Przepis na:

Kostka piernikowa z colą

Kostka piernikowa z colą

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 342

Dodano:

Odsłon: 228

Orzeźwiający deser podbije serce każdego łasucha.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5jaj
  • 1szkl cukru
  • 0,5szkl mąki pszennej
  • 1budyń waniliowy
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1galaretka o smaku coli
  • 0,5l kremówki 30
  • Dodatkowo:
  • Pierniki nasączone w alkoholu
  • 2galaretki o smaku coli
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Zmiksuj. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą, piec 30min w 170C.

  2. Masa: Galaretkę rozpuścić w 0,5szkl gorącej wody. Pozostaw do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno dodać stężałą galaretkę. Zmiksuj. Wylej na biszkopt.

  3. Pierniki nasączone w alkoholu poukładać na masie i zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 800ml gorącej wody. Schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń