Do góry

Desery Przepis na:

Kostka Pomarańczowa.

Kostka Pomarańczowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 9604

Dodano:

Odsłon: 2965

Ciasto z pomarańczową masą budyniową oraz delikatną pianką,przykrytą herbatnikami w czekoladzie.Ciasto nie jest za słodkie,idealne do kawy i dla gości :-)

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3\4 szkl.mąki pszennej
  • 1\4 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3\4 szkl.cukru
  • szczypta soli
  • Masa Budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3/4 szkl.cukru
  • 2 szkl.soku z pomarańczy
  • kostka masła lub margaryny 250 g
  • Poncz:
  • sok z pomarańczy
  • parę łyżek ulubionego alkoholu
  • Pianka:
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka transparentna cytrynowa
  • Polewa:
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • pół szkl.cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • parę kropli ekstraktu pomarańczowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
    Pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem,na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.

    Do garnka wlewamy 1,5 szkl.soku pomarańczowego,wsypujemy cukier,wstawiamy na palnik gdy zacznie się gotować wlewamy budynie rozrobione w połowie szklanki soku,mieszamy energicznie,żeby się nie przypaliło i nie było grudek,gdy zacznie bulgotać ściągamy z ognia i przykrywamy wierzch folią spożywczą,odstawiamy do przestygnięcia.

    Miękkie masło lub margarynę ubijamy na puch,następnie wrzucamy po łyżce budyniu pomarańczowego i miksujemy do połączenia.
    Biszkopt ponczujemy sokiem z pomarańczy+alkohol,następnie wykładamy krem budyniowy i wyrównujemy wierzch.
    Śmietanę z serkiem wkładamy na pół godz.do zamrażalnika,ubijamy razem na sztywno,wlewamy tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wrzącej wody,miksujemy do połączenia i wylewamy na masę budyniową,wyrównujemy wierzch i układamy raz przy raz herbatniki.

    Żelatynę zalewamy wodą,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień,gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia,następnie zdejmujemy z ognia i wlewamy ekstrakt,wsypujemy kakao oraz wrzucamy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia,następnie smarujemy herbatniki.


  2. Wstawiamy ciasto do lodówki.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń