Do góry

Desery Przepis na:

Kostki orzechowe

Kostki orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6693

Dodano:

Odsłon: 7

Przepis wart wypróbowania: "Kostki orzechowe"

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 100 ml oleju
  • 200 g mąki pszennej
  • pół torebki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • tłuszcz i mąka do formy. 200 ml mleka
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 40 ml rumu. Wykończenie: 150 g mleka w proszku
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 100 g polewy czekoladowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kostki orzechowe

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut

  2. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą pianę. Dolać 100 ml wody i olej, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

  3. Blachę z wyższymi krawędziami wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Rozsmarować w niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut. Ciasto chwilę studzić w blasze, potem wyjąć na kratkę kuchenną.

  4. Mleko z cukrem i drobno posiekanymi orzechami zagotować. Schłodzić, doprawić rumem. Wystudzone ciasto posmarować masą orzechową. Wstawić do lodówki do stężenia.

  5. Mleko w proszku i cukier puder przesiać do miski i utrzeć z masłem na gładką, nieklejącą się masę (jeśli zbyt się lepi, dodać nieco mleka w proszku). Rozwałkować ją między dwoma arkuszami folii spożywczej na cienki płat. Ułożyć go na masie orzechowej.

  6. Polewę czekoladową rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Pokroić ciasto w kwadraty i udekorować je – po skosie – polewą. Kiedy polewa stężeje, ozdobić orzeszkami (zamiast laskowych można wziąć włoskie).

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń