Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kostki orzechowe"
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 883
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 312
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 174
Polecam.
Odsłon: 295
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 883
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 312
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 174
Polecam.
Odsłon: 295
Składniki
Z białek i szczypty soli ubij pianę. Żółtka zmiksuj z dwoma cukrami. Obie masy połącz i wsyp przesianą mąkę z cynamonem.
Ciasto podziel na 3 części (o rozmiarach ok. 30x20 cm), każdą lekko rozwałkuj. Rozłóż je na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180° C ok. 20 minut.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i mieszając, schłódź go. Następnie zmiksuj krem razem z masłem. Dopraw skórką cytrynową, rumem i sokiem pomarańczowym. Wsyp orzechy.
Upieczone, schłodzone płaty odklej od papieru, na którym się piekły. Na dwa z nich wyłóż marmoladę pomarańczową i krem, i sklej je. Na górę przyciśnij pozostały płat.
Ciasto wstaw do lodówki do stężenia. Posmaruj je resztą kremu, za pomocą widelca utwórz ozdobne fale i pokrój. Na każdy kawałek połóż połówkę orzecha.
Czas przygotowania: ok. 70 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 250 kcal.Źródło: Na żywo